Застосування ефірного масла ісопу
Життя сучасної середньостатістічної заміжньої росіянкі здебільшого складається з…
При будь-Якій спробі візначіті Поширеними думку прекрасної половини людства про …
Рід Тунбергия (лат. Thunbergia Retz.) Об'єднує приблизно 200 видів рослин із сім…
Головний біль у скроневій області - найпоширеніша проблема з якою ми можемо стик…
Про те, як правильно поєднувати продукти харчування знають небагато, а адже це д…
Кожна представніця прекрасної статі Мріє про шикарну шевелюрі. Однак постійне ви…


Застосування ефірного масла ісопу

Категорія: Жіноче здоров'я

Застосування ефірного масла ісопуГісоп лікарський - багаторічна трав'яниста рослина, може бути у вигляді напівчагарник сімейства губоцвітих (Lamiaceae). Виростає у висоту до 20-50 сантиметрів, з чотиригранним прямостоячим стеблом, вкритим волосками. Листя у цієї рослини практично сидячі, короткочерешкові, супротивні, цілокраї, ланцетні. Квітки у нього дрібні, бувають білого, бузкового і рожевого кольору, в пазухах листя створюють довгасті колосовидні суцвіття до семи штук. Цвіте ісопу з липня по вересень місяць.

Має сильний аромат. Ісопу з давніх часів використовується в різних сферах, зокрема, в медицині. Однак крім самого рослини, широко використовують також масло, яке з нього добувають. Саме про застосування ефірного масла ісопу ми сьогодні і поговоримо.

Середземноморські країни є батьківщиною ісопу. Широко вирощується як у степовій, так і лісостеповій зонах Європейської частини Росії, а також у Криму, Середній Азії, на Алтаї, на Кавказі. Росте на кам'янистих місцях у дикому вигляді. Культивується як декоративна і лікарська рослина в городах і в садах. Ісопу є медоносом, притому мед цієї рослини перебувати в числі найкращих сортів.

Про лікарські властивості ісопу стало відомо за часів Гіппократа, який згадав про нього у своїх працях (приблизно 460 - 377 рр. до нашої ери). Ісопу використовували і такі відомі лікарі як, Авіценна (приблизно 980 - 1037 року), Діоскорид (близько 40 - 90 року), і багато інші лікарі, колишні не менш відомими.

Авіценна в Каноні лікарської науки описав ісопу як гаряче розпушують і розріджує засіб. Рекомендується використовувати ісопу для розрідження молока у годуючих матусь, при запорах, при астмі, запаленнях дихальної системи, плевриті. А також ефективно при закупорках в легких у літньої частини населення, при захворюваннях печінки, для вигнання хвороботворних матерій з голови, зокрема при епілепсії і втрати пам'яті, при гінекологічних захворюваннях, в тому числі що призводять до безпліддя, при захворюваннях сечового міхура, як болезаспокійливого, при курячій сліпоті, в стоматології. Відчути гарячу природу ісопу, не складе жодної праці, для цього достатньо пожувати листя ісопу і ви відчуєте тепло у роті.

У Франції ченці-картезіанці створили еліксир довголіття, за основу взяли багато лікарські трави і спирт. І цей еліксир завдяки своїм цілющим властивостям мав величезний успіх. Але на цьому святі брати не зупинилися, а продовжували його вдосконалювати, і в 1764 році з'явився Зелений шартрез - знаменитий лікер. Троє отців-настоятелів монастиря донині зберігають в таємниці рецепт трав'яного настою, але відомо напевно, що ісопу увійшов в основні трави, використовувані при приготуванні настою.

Отримати ефірна олія ісопу можливо з надземної частини рослини під час цвітіння (в суцвіттях міститься 0, 9-1, 98 відсотка, в листі міститься 0, 6-1, 15 відсотка). Щоб отримати один кілограм ефірного масла ісопу потрібно перегнати з водяною парою 200 кілограм сировини.

Ефірна олія ісопу в собі містить борнеол, гераніол, пинокомфен, туйон, камфен, оспинен, фелландрон, Р-пінен, дубильні речовини, цинеол, олеаноловую кислоту, сесквітер-піни, урсуловую кислоту. Крім цього в квітках містяться ще й флавонид діосмін, иссопин, який розщеплюється на иссопинагликон, рамноза і глюкоза.

Настої з трави гісопу у російській народній медицині рекомендують людям, що страждають вітіліго з супутніми захворюваннями легень - трахеїт, бронхіальна астма, ларингіт кандидозного і гнійного характеру, бронхіт.

Застосовують настій і як ранозагоювальний засіб, як протиглистовою кошти, при захворюваннях ШКТ, в якості легкого збудливого кошти.

Настої будуть ефективними і при запорах, диспепсії, анемії. Крім усього ісопу має пом'якшувальний властивостями, входить до складу грудного збору: якщо вживати його всередину поліпшить апетит і стимулює процеси травлення. На цьому його цілющі властивості не закінчуються - ісопу посилює менструацію, порушує функцію довгастого мозку, покращує травлення. І це ще не все, ефірна олія ісопу володіє антисептичними властивостями, завдяки яким його ефективно використовують при лікуванні туберкульозу, грипу, бронхітів.

Трава гісопу широко застосовується і у вітчизняній народній медицині в якості злегка збудливого кошти. У вигляді відвару радиться застосовувати при поганому травленні, при болях у грудях, при ревматизмі, при бронхіальній астмі, при катері верхніх дихальних шляхів. Зовнішнє застосування - для полоскання горла і промивання очей.

При болях у грудях і кашлю, відвар трави гісопу варять разом з винними ягодами, і приймають по одній чайній ложці.

Для приготування лікеру шартрез ликероналивочное виробництво використовує траву гісопу. Крім цього, трава гісопу завоювала місце в пряновкусовом сировина для виробництва рибних продуктів. У кулінарії ісопу також знайшов своє застосування - суцвіття і свіжі сухі листя використовуються як пряна приправа.

Своє місце ісопу знайшов і в косметичних препаратах.

Ефірна олія ісопу здатне підняти настрій, загострити увагу, також воно бадьорить. Має тонізуючу і м'яким заспокійливим властивості, тому використовується при виснаженні нервової системи, яке може бути викликане депресією або перевтомою. Показано застосування масла ісопу і при алергічних захворюваннях, зниженому артеріальному тиску, бронхіальній астмі.

Сфери застосування ефірного масла ісопу

В аромалампах використовується від чотирьох до шести крапель.

Розтирання ефірним маслом ісопу - десять крапель масла ісопу добре перемішати з 20 мл соняшникової олії. Застосовується при сильній застуді і бронхіті. Добре поєднується з евкаліптом і чебрецем.

Гарячі інгаляції використовується 2 краплі.

Ванни - від п'яти до десяти крапель ефірного масла, процедура займе 5-7 хвилин. Застосовується при стресі, депресії і нервовому виснаженні.

Ароматична вода ісопу використовується при лікуванні гінекологічних захворювань.

Крім цього ароматичну воду можна використовувати як засіб по догляду за шкірою тіла, порожнини рота, слизовими носа, прямої кишки

Показання для зовнішнього застосування - вугрової висип, бородавки, мокнуча екзема, білі, синці, рани, гематоми.


 ► Застосування ефірного масла ісопу
Зворотній зв'язок

2014 - 2018 WomansStock.com
16+

Сайт може містити контент, заборонений для перегляду особам до 16 років. Статті, розміщені в категорії "Секс" не рекомендовані для перегляду особам, які не досягли 18 років(18+)